Pečeme chleba s EM
K pečení chleba potřebujete kvásek. Těsto kyne pouze pomocí mikroorganizmů. Jejich metabolity zlepšují chuť a nutriční obsah chleba. V závislosti na tom, jaký chléb chcete péct, mohou původní efektivní mikroorganizmy (EM1) doplnit nebo dokonce zcela převzít úkoly kvásku. Zjistilo to již mnoho pečících hospodyněk a dlouholetých EM fajnšmekrů. Ale nejsou to jen oni, ale i profesionální pekárny. Přinášíme Vám tip od dolnosaského profesionálního pekaře Stefana Muhse.
Stravitelnější chleba díky EM
„Efektivní mikroorganizmy jednoduše získají více pro nás cenných surovin. Díky nim je chléb dobře stravitelný a podle nás ještě zdravější a aromatičtější,“ popisuje své zkušenosti s EM Stefan Muhs, šéf a pekař Café Muhs. Od roku 2008 obohacují výběr v jeho oblíbené kavárně v Okertalsperre různé EM chleby.
„Zákazníci mají nejraději náš chléb EM Keimkorn,“ hlásí hrdě Stefan Muhs. Aby toho docílil, nechá zrno klíčit v EM vodě po mnoho hodin, poté je rozemele speciálním mlýnkem a přidá trochu kvásku, 1% droždí, sůl, žitnou mouku a speciálně připravené EM obilné bokashi (EM Startovač kompostu v našem e-shopu).
Stravitelnější chleba díky EM
„Efektivní mikroorganizmy jednoduše získají více pro nás cenných surovin. Díky nim je chléb dobře stravitelný a podle nás ještě zdravější a aromatičtější,“ popisuje své zkušenosti s EM Stefan Muhs, šéf a pekař Café Muhs. Od roku 2008 obohacují výběr v jeho oblíbené kavárně v Okertalsperre různé EM chleby. „Zákazníci mají nejraději náš chléb EM Keimkorn,“ hlásí hrdě Stefan Muhs. Aby toho docílil, nechá zrno klíčit v EM vodě po mnoho hodin, poté je rozemele speciálním mlýnkem a přidá trochu kvásku, 1% droždí, sůl, žitnou mouku a speciálně připravené EM obilné bokashi (EM Startovač kompostu v našem e-shopu). Více o tom, jak namáčet, klíčit a fermentovat zrno
Speciální vlastnosti EM chleba
„Těsto obzvlášť dobře kyne,“ oceňuje Stefan Muhs. Ve srovnání s dobrým chlebem pečeným bez EM také EM chléb voní a chutná mnohem intenzivněji a aromatičtěji. Při správném skladování vydrží EM chléb déle, zjistili Stefan Muhs a jeho zákazníci. Domnívá se, že antioxidanty produkované efektivními mikroorganizmy hrají zásadní roli v trvanlivosti. Kromě antioxidantů, vitamínů, stopových prvků, aminokyselin a enzymů patří mezi produkty metabolismu efektivních mikroorganizmů a obohacují každý chléb o cenné účinné látky pro lidský organismus.
Tipy pro skladování chleba
Stefan Muhs doporučuje pro skladování zcela vychladlého chleba neglazované hliněné nebo kameninové hrnce s poklicí (ideálně z EM keramiky). Dokážou vázat vlhkost a zase ji uvolňovat, takže pečivo vydrží dlouho čerstvé. Totéž platí pro dřevěné chlebníky nebo speciální látkové sáčky na chleba. Pokud nyní chléb položíte naříznutou stranou dolů, je optimálně chráněn před vysycháním a celozrnný chléb vydrží čerstvý až týden. Chléb patří do vzduchotěsných plastových sáčků nebo nádob pouze v případě, že má být okamžitě zmrazen. Nejsou vhodné ke skladování, protože pokud vzduch nemůže cirkulovat, rychle se tvoří plísně.
Jednoduchý recept na chleba s EMIKOSANEM
Tento recept na chléb je jednoduchý, těsto nevyžaduje dlouhou dobu odpočívat.
Ingredience:
350 ml vlažné vody s keramikou EM-X (EM šedé keramické kroužky)
1 lžíce oleje (například řepkového nebo olivového)
1 lžíce jablečného octa
500 g celozrnné mouky nebo směsi různých celozrnných mouk (možná budete muset přidat trochu vody)
1 balíček sušeného droždí nebo ½ kostky čerstvého droždí
1 ½ lžičky EM Starověké mořské soli
1 lžička medu
1 ½ lžíce EMIKOSANU
různá semínka podle chuti
Jak to udělat:
Všechny suroviny hněteme asi 5-10 minut, dokud nevznikne homogenní těsto. Těsto necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Poté znovu důkladně prohněteme, vytvarujeme do bochníku nebo vložíme do pekáče na chleba. Necháme znovu kynout asi půl hodiny až hodinu. Bochník potřeme vodou, povrch narýhujeme ostrým nožem a pečeme v předehřáté troubě na cca 180° 60 minut. Mísa naplněná vodou na dně trouby zabraňuje vyschnoutí chleba. Chleba je hotový, když zní dutě.
Před prvním řezáním nechte zcela vychladnout.
Závěr
EM chleby jsou stravitelnější, aromatičtější a díky metabolickým produktům EM mají vyšší obsah cenných účinných látek jako jsou vitamíny, enzymy a antioxidanty. Další výhodou je delší trvanlivost chleba.