Co jsou EM
Efektivní mikroorganizmy (EM) jsou probiotické bakterie. Je jich přes 80 druhů a společně žijí v dokonalé symbióze. Patří mezi ně probiotika, která jsou již po staletí prospěšná při uchovávání a kultivaci potravin (kvasinky, droždí, fototropní bakterie, houby a další prospěšné mikroorganizmy).
Co jsou produkty EM
Produkty s efektivními mikroorganizmy (EM) jsou mikrobiologické přípravky skládající se z různých podílů synergicky působících živých kultur bakterií mléčného kvašení, kvasinek, fototrofních bakterií, aktinomycet, hub a dalších prospěšných mikroorganismů běžně se vyskytujících v přirozeném prostředí.
Tyto přípravky jsou nástrojem pro řešení současných ekologických a zdravotních problémů:
-
- oživují degradované půdy a obnovují výnosový potenciál obnovením humusové vrstvy
-
- pomáhají při biologickém čištění vodních nádrží, domovních a komunálních čistíren odpadních vod
-
- zlepšují životní podmínky zvířat a neutralizují pachy, které zatěžují životní prostředí
-
- používají se doma jako čisticí prostředek, který odstraňuje nepříjemné pachy a omezuje rozmnožování roztočů.
Kromě toho mají produkty obsahující EM také široké využití ve zdravotnických a kosmetických produktech.
Všechny mikroorganizmy obsažené v EM produktech pocházejí z přirozeného prostředí, žádný z nich není geneticky modifikován.
Kdo je tvůrcem konceptu EM
Za objevem efektivních mikroorganizmů (EM) stojí profesor Teruo Higa z Okinawy v Japonsku. Na působení EM přišel, když zkoumal pomeranče pro svůj doktorát na univerzitě Kyushyu. Právě tehdy si uvědomil potenciál mikroorganizmů v zemědělství. Následně několik let zkoumal využití heterogenních mikrobiologických směsí při pěstování rostlin. Našel přitom brzy mnohem širší uplatnění mikroorganizmů (v chovu zvířat nebo při regeneraci životního prostředí, ale i v lidském zdraví).
Kdo je profesor Higa?
Profesor Teruo Higa se narodil na Okinawě v Japonsku v roce 1941. Je absolventem univerzity na ostrovech Rjúkjú. Získal doktorát na univerzitě Kyushu. V roce 1982 získal na své alma mater titul profesora. Jeho výzkum účinných mikroorganizmů a rozvoj EM technologie mu přinesli mezinárodní uznání.
Profesor Higa je prezidentem Mezinárodního výboru pro podporu přirozeného zemědělství, generálním ředitelem Nadace pro ochranu přírodního prostředí Země, prezidentem Světové mírové organizace, vědeckým poradcem Japonské asociace pěstitelů květin a konzultantem v Japonské asociaci pro čištění vodních zdrojů. Je také autorem mnoha knih a publikací.
